Navigera i dimma

dimmaVi befinner oss i en tyst revolution. På något annat sätt kan man inte se hur omfattande effekterna är av globalisering, urbanisering och digitalisering. De beter sig som naturkrafter som söndrar strukturer och institutioner. Vi märker alla hur detta förändrar villkoren för hur man utvecklar långsiktigt hållbara affärer. Cyklerna blir kortare och affärer vi trodde var givna blir plötsligt satta ur spel. Det är tuffare tider, men dessa nya naturkrafter innehåller samtidigt fantastiska möjligheter till utveckling och förnyelse.
Det är svårt att teckna en karta över det nya landskapet, att gissa hur det kommer se ut i morgon är näst intill omöjligt. Vi befinner oss i en dimma, det är svårnavigerat och oförutsägbart. Vi måste fatta allt fler beslut utan att exakt veta konsekvenserna. Frågan är inte hur vi hanterar detta, frågan är hur vi kan utveckla ett sätt att bejaka denna nya miljö. Hur når vi dit?
Bli kompis med GUD. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering är starka krafter som påverkar allt omkring oss och som vi alla måste förhålla oss till. Om cirka tio år förutspås var tredje jobb att ha tagits över av robotar och artificiell intelligens. Redan för sju år sedan passerades den magiska gräns då över hälften av jordens befolkning bor i städer, och det ökar stadigt. Att förhålla sig till detta är inte ett val, det är en förutsättning för att överleva.
Sedan: Lär dig lära av! Man pratar ofta om vikten av att lära nytt och att lära om, men egentligen är avlärning det absolut bästa verktyget när det kommer till att släppa gamla rutiner för att på riktigt göra plats för nya i sin verksamhet. Att inte göra samma sak men lite bättre, utan att också fundera över hur man kan göra saker på ett helt nytt sätt. Lär av det du vet och lär nytt.
Till sist, våga experimentera. Låter man nyfikenheten styra blir nästan allt rätt – även om det blir fel. På varje framgångsrik idé går ofta många misslyckanden; idéer som inte blev av, inte blev som det var tänkt eller som helt enkelt slutade i katastrof. Men de många försöken är det man lär sig av och som gör att det elfte blir en succé.
Att ge sig ut i dimman kan kännas obehagligt och osäkert, men det öppnar för kreativitet, experimentlusta och framgång för den som hänger med. Vi befinner oss alla i samma farvatten och står alla inför samma hinder och vinnarna finns bland de som vågar sig ut.